De zilveren dame – Bram Baptist

Ik was een van de gelukkige die mocht mee doe aan de blogtour van het nieuwe boek van Bram Baptist. Dank je wel Uitgeverij Hamley Books.    

Nederlands | Hardcover | 9789464208580 | Druk: 1 | november 2021 | 240 pagina’s | Uitgeverij Hamley Books

Voor het lezen:

Er werd in de eerste instantie al zo getrokken door de mooie veelbelovende cover dat me dat al nieuwsgierig maakte naar het verhaal. We zien de achterzijde van een kleine blonde jongen die vanuit de natuur omhoog kijkt naar een groot kasteel dat vager op de achtergrond te zien is. De typografie van de titel sluiten goed aan op het beeld. 

Ik lees nooit ridder- of verhalen uit de geschiedenis, dus ik weet niet goed wat ik kan verwachten en of het boek me zal aanspreken, maar een keer helemaal out of the box lezen maakt me wel nieuwsgierig. 

Het verhaal:

Tom is 14 jaar en woont op de boerderij met zijn moeder en zusje. Zijn vader is opgeroepen om te vechten is daarna nooit meer thuis gekomen. Tom en zijn zusje Anna zien dat het nabij gelegen dorp in vlammen op gaat. Al jaren zijn ze aanhanger van koning Godfried die ze in rust en vrijheid laat leven. Helaas is de verschrikkelijke keizer Safir in aantocht die zijn zinnen heeft gezet op het landgoed en bezit van koning Godfried. Tom besluit alleen op onderzoek uit te gaan. Tijdens zijn tocht ontmoet hij een boswachter die hem graag wilt helpen. Samen vervolgen ze hun reis. Hij krijgt van de boswachter De Zilveren Dame die bijzondere magische krachten bezit. Die nooit in de handen mag vallen van keizer Safir, want dan is volgens de boswachter alles verloren. Slaagt Tom erin het schaakstuk uit de handen van keizer Safir te houden? Weet hij het Koninkrijk te redden?

Mijn ervaring: 

Zowel de cover als het binnenwerk zijn rijkelijk en prachtig vormgegeven. Het boek begint met de kaart van het Koninkrijk zodat je je als lezer een goed beeld van de situatie kan maken. Ieder hoofdstuk begint met een daarop aansluitende foto in zwart-wit over de hele pagina. Dit versterkt de sfeer en de kracht van het boek. 

De schrijfstijl van Bram Baptist is heerlijk vlot en krachtig en weet een goed tempo in het verhaal te brengen. Hij weet enorm goed de situatie en omgeving te beschrijven en maken de dialogen het enorm levendig. Hij heeft hier bijzonder goed gevoel voor. De hoofdstukken zijn vrij kort, iets wat ook perfect bij de jonge doelgroep aan sluit. 

De verhaallijn is goed opgebouwd, hij weet de verschillende karakters goed te beschrijven en goed in het verhaal te introduceren waardoor het verhaal naadloos doorloopt. Je krijgt als lezer zijnde naarmate het verhaal vordert steeds meer vragen, waardoor dat je echt geboeid blijft en graag een antwoord wilt krijgen. Ook zitten er hele onverwachte wendingen in het verhaal waardoor dat je als lezer soms gaat twijfelen aan de eerlijk- en betrouwbaarheid van de verschillende personages. 

Het plot wist me te verrassen. Dit was niet echt wat ik verwacht had en wist me ook even uit het veld te slaan. Wel loopt het gelukkig allemaal goed af en zit er wel een “einde” aan het verhaal, alhoewel… ik hoop toch nog wel ergens op een vervolg want echt helemaal afgerond was het verhaal nu ook weer niet. 

Het boek heeft me oprecht weten te verwonderen en verrassen op een goede manier. Niet eerder las ik een ridder- en geschiedenis verhaal, maar ik ben blij verrast. Het boek wist me te boeien en ik kon het moeilijk weg leggen. Het is echt een leuk en bijzonder jeugdverhaal en het zal ook zeker de jongens echt aanspreken. Ik ga in de toekomst zeker meer schrijfwerk van Bram Baptist lezen.  

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️