Als de sterren fonkelen ~ Jet Nijland

Op deze dag denken wij aan zij die voor ons gewerkt hebben, gestreden hebben en onze vrijheid en veiligheid hebben teruggegeven

  • Nederlands
  • Paperback/ebook
  • Lanceringsdatum: 26 april 2023
  • Uitgever: Loft Books
  • ISBN: 9789047208679
  • Roman/ geschiedenis

In Als de sterren fonkelen van Jet Nijland duikt Liz in het verleden van haar familie en ontdekt een liefde, maar speelt die zich wel alleen toen af?

Liz is vastberaden om erachter te komen wat haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. Op zijn sterfbed laat hij Liz achter met een op het oog onbenullig geel boekje en een stapel ansichtkaarten.

Liz duikt in het verleden van haar opa en ontdekt het verhaal van twee jonge mensen: Bram en Saar. Ze worden vlak voor de oorlog verliefd op elkaar. Dan wordt Bram naar Duitsland gestuurd om te werken voor de vijand… Is de liefde sterk genoeg om de oorlogsjaren te overleven?

Als Liz in haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis hulp krijgt van een knappe wielrenner, wordt haar reis ook steeds meer een zoektocht naar haarzelf en naar de liefde.

Voor het lezen

Ik ben enorm enthousiast om te beginnen aan dit boek en ben blij dat mijn recensie plaats zal vinden op de herdenkingsdag. De oorlog is een zware tijd geweest en heeft een voetafdruk achter gelaten en dat mogen we nooit vergeten. Zij die voor onze vrijheid en blijheid hebben gezorgd.

Het is mooi om te zien hoe de titel gekozen is. In tijden van oorlog heb je hoop nodig en schitterende sterren is iets wat je overal kan zien als het donker genoeg is. Het verhaal leest heerlijk weg waardoor je wilt blijven lezen. Ik hou zelf enorm van de verhalen van de 2e Wereldoorlog doordat het de geschiedenis is van mijn eigen stad en vele het erg nog over hebben. De meeste opa en oma’s kunnen er nog dingen over vertellen, net als in dit verhaal.

Conclusie

Het verhaal leest heerlijk weg! Tot mijn spijt kan ik zeggen dat ik er maar een kleine 4 uur van heb kunnen genieten, want ik las rustig 60 bladzijdes per uur. Het verhaal is heel beeldend geschreven, voor mij helemaal. Ik herken de plekken waar ze doorheen gaan en zie het voor mij.

Ik vind het mooi dat het vanuit verschillende perspectieven is geschreven, van oma, opa en Liz . Het verhaal verdiend absoluut 5 sterren