Knap voor een dik meisje – Tatjana

Knap voor een dik meisje. Ieder meisje die wat zwaarder geworden is zal het wel gehoord hebben. Mensen horen de belediging er niet achter, wat erg balen is. Wij zijn ook gewoon mensen met emoties en willen graag ook genieten van ons leven. Opmerkingen als, zou je dat wel eten? Wat heb je daaraan?

Voor het lezen

Toen ik dit boek binnen kreeg was ik al razend enthousiast. Natuurlijk had ik al een to be read liggen, dus moest hij toch even wachten. Dit is absoluut een boek dat ik binnen een paar maanden moet lezen.

Het is zo oneerlijk hoe sommige mensen behandeld worden, al hebben wij mensen altijd vooroordelen. Ik ken het maar al te goed op gezondheids gebied. Ik zie er zo stralend en gezond uit dat mensen vaak vergeten dat ik chronische en mentale ziektes heb. Dit is iets wat niet gezien word, maar gewicht zie je altijd. Ook bij mij is dat soms een ding. Ik heb wel eens mensen dicht om mij heen naar mij toe gehad dat ik bepaalde dingen echt niet meer moet eten gezien mijn broek nu al strak zit. Alleen ze vergeten dat alles een onderliggende reden heeft.

Ik praat met Hilde Jans over de functie van eten. Volgens haar is het een makkelijk middel om moeilijke gevoelens of situaties te verdoven. Net als overmatig drinken, roken en drugs gebruiken is veel eten een vorm van coping – een manier om om te gaan met problemen. Zo’n copingmechanisme kan het gevoel van langdurige stress reduceren: ‘Die stress kan veroorzaakt worden door een scala aan emoties zoals rusteloosheid, eenzaamheid, verveling, maar ook door traumatische gebeurtenissen als misbruik, mishandeling of het verliezen van een dierbare. Eten kan dus verschillende functies vervullen en bijvoorbeeld een gevoel van rust of afleiding bieden.’

Tijdens het lezen

Tatjana laat mooi in het verhaal naar voren komen hoe haar emoties werken. Hoe het begonnen is, wat de reden ervan is en waar ze allemaal tegen aan liep. Vooral wat ze geprobeerd heeft is interessant en hoe ze omgaat met de mensen buiten. Ze zeggen altijd dat je het van je familie moet hebben, maar hier is een extra voorbeeld dat dat niet zo is, ik kan dat net zo beamen.

Eigenlijk vindt ze het verrassend dat mensen nog slank kunnen zijn in onze obesogene samenleving: ‘Er wordt vaak gezegd: het is problematisch dat de helft van ons land overgewicht heeft, terwijl ik het vaak andersom benader. Dat de helft van de mensen nog slank is, bewijst alleen maar dat de een veel makkelijker overgewicht krijgt dan de ander en dat het niet alleen afhankelijk is van voeding en beweging.’

Conclusie

Een mooi boek dat duidelijk het verhaal uitlegt. Je hebt boeken over eetstoornissen, schommelingen en anorexia, maar dit boek miste ik nog op de markt . Een boek wat alles zegt wat eigenlijk niet uitgesproken word. De demonen in je hoofd worden losgelaten en zij durft ze voor het eerst te beschrijven.

Het is mooi om de ontwikkelingen te zien. Hoe de onzekerheid overgaat in zelfliefde. Iets wat door de body positiviti beweging extra in beweging is gebracht.  4 sterren . Voor iedereen die wel een duwtje in de rug kan gebruiken wat betreft mindset, zelfliefde en acceptatie in jezelf en je gewicht/ lichaam.

Zelf heb ik ook altijd gedacht: als ik eenmaal afval, dan gaat mijn leven pas echt beginnen. Dan ga ik die reizen maken, krijg ik een leuke baan en meer respect, mijn leven zal makkelijker worden. We denken het allemaal, want we hebben het zo geleerd: dik zijn maakt ongelukkig en dun zijn maakt dus automatisch gelukkig. Dat deze gedachte onzinnig is, begint steeds meer tot me door te dringen. Nu ik al die kilo’s kwijt ben, is mijn leven op veel fronten nog hetzelfde. Ik loop tegen precies dezelfde dingen aan als ‘vroeger’.

Categories Niet gecategoriseerd