Bloemkool uit Tsjernobyl – Roman Helinski

9200000022070849

Specificaties

  • Nederlands
  • 240 bladzijdes
  • Prometheus
  • februari 2014

Beschrijving

Als Victor terugdenkt aan zijn jeugd, komen er herinneringen boven aan een vrolijke, energieke vader, het gezicht van het dorp. Vreemde buien heeft hij, maar hij doet zijn best er voor Victor te zijn. Toch kan hij zijn blik niet afwenden van de horizon. Steeds vaker en telkens langer verdwijnt zijn vader uit Victors leven, tot hij niet anders kan dan toegeven aan zijn kosmopolitische roeping en van het ene op het andere moment naar Oost-Afrika vertrekt. Wanneer Victor hem daar opzoekt, blijken zijn vaders avonturen groots, vaak te mooi om waar te zijn. Victor merkt dat het imperium van gedachten, verhalen en beelden dat zijn vader met zo veel zorg heeft opgebouwd langzaam afbrokkelt. In dit coming of age-verhaal, gebaseerd op de familiegeschiedenis van Roman Helinski, wordt vooral de vader volwassen.

Voor het lezen
Ik weet niet precies wat ik moet denken van dit verhaal. Het gaat over een jongen die opnieuw in contact wil komen met zijn vader die na een tijd uit zijn leven was verdwenen om naar Afrika te gaan. Ik ben benieuwd naar de verhalen die vader tegen zijn zoon vertelt. Zullen het sprookjes zijn of toch echte avonturen. Zal heel de toch en het verlaten van het gezin het waard zijn geweest? Ik ben zeer benieuwd!
bloemkool
Tijdens het lezen
Ik kom heel moeilijk in het verhaal. Ik weet niet precies waar het door komt, maar ik denk dat ik mij iriteer aan de vader. Door zijn alcohol gebruik is het meer een gevecht om te bestaan en het veilige plekje te behouden.
Ik ben nu al 3 dagen bezig en heb nog niet eens de 100 bladzijdes gehaald. Ik erger me aan de ruzies, zeker aangezien ik niet van ruzies hou.
Ik weet nu al dat het geen boek voor mij is en twijfel om door te lezen, dus voor nu ga ik verder.
Ik heb erg veel medelijden met zijn moeder die alles aanzien en mee moet maken, hoeveel ze er ook over klaagt.
Voor Victor is het een hel om mee te maken. Ouders die steeds meer ruzie hebben, het gevoel van machteloosheid.
quarrel-257x300
Conclusie
Als eerst wil ik zeggen dat ik deze style niet snel lees. Ik hou van het dromerige of het spannende! Dit is iets heel anders. Het gaat over de Polen. Een Poolse man met zijn gezin. Ze hebben vaak ruzie en de man gaat al zijn inpulsen achter na. Hij wilt reizen en genieten van zijn tijd, maar dat gaat moeilijk als je een kind hebt. Dan ben je op een of andere manier toch beperkt. Je zegt het niet snel, maar geef toe dat het zo is. Je merkt het aan hoe je denkt en de keuzes die je uiteindelijk maakt.
Wat vond ik van dit boek?
Hmmmm. Ik pijnig mijn hersenen om op een goed woord te komen. Ik vond het niet mijn boek. Wat ik er slecht aan vond? Nouu, de vader is heel vervelend. Hij is altijd bezig met zijn afkomst, zijn reizen of met de drank. Hij lijkt wel bezeten. Moeder laat alles maar aan zich voorbij gaan nadat ze even haar mond heeft open gedaan.
Ik beoordeel dit boek met ☆☆, omdat ik er echt niet veel aan vond. Ik zie gemengde reacties voorbij komen, maar ik hou me bij mijn eigen gevoel. Dat is wel zo eerlijk en ik laat merken als ik iets goed vind of niet.
Natuurlijk zou ik het leuk vinden om met je te praten over jouw belevenis van dit boek! Als je hem gelezen heb wees dan niet bang om te reageren en lekker te kletsen!
Categories Niet gecategoriseerd

0 thoughts on “Bloemkool uit Tsjernobyl – Roman Helinski

  1. Misschien bedoel je gepijnigd in plaats van gepeinigd?
    Ik heb je recensie gelezen en zie dat je er heel andere dingen uitgehaald hebt dan ik.
    Persoonlijk heb ik erg genoten van de schrijfstijl van de auteur, het is deels autobiografisch, ik vond het een prachtig boek, met veel gevoel beschreven en vooral vanuit het perspectief van Victor!

  2. ja dankje tea voor je oplettendheid. Ik lees nu wel meer dat mensen het anders ervaren hebben. Misschien komt het door het mijn leeftijd, maar het kan ook zijn door de manier waarop je het leest. leuk om te horen dat je wel genoten hebt, want dat moet natuurlijk ook gezegd worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *