Wanneer je lichaam nee zegt – Gabor Mate

Ik las een interessante blogpost op @inspirerend leven over dit boek wat me enorm nieuwsgierig maakte ~ Kim

Specificaties:

Taal: Nederlands

Verschijningsdatum: juli 2020

Aantal pagina’s: 320 pagina’s

Uitgeverij: Ankhhermes

ISBN: 9789020216820

Type boek: Psychologie, Gezondheid, Spiritualiteit, Genezing

Beschrijving:

Dit boek gaat over de body-mind connectie, ofwel de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest.
We gaan met de inzichten van Gabor Maté inzien dan verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid heeft. Zeker als we er bepaalde coping mechanismes op los laten die het probleem groter maken. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen de manier van leven die ons stress, pijn en verdriet doen, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen.
We raken uitgeput en ontwikkelen uiteindelijk verschillende soorten ziekten als hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.

Door middel van vele wetenschappelijke onderzoeken en vele voorbeelden uit de praktijk, laat Gabor Maté zien wat de rol is van de mind-body connectie en de ontwikkeling van lichamelijke en geestelijke ziektes. Buiten dat hij hier overtuigend bewijs toont, laat hij je ook zien dat we allesmaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: Als het lichaam nee zegt. 

Voor het lezen:

De minimalistische vormgeving van de cover trekt me op het eerste oog al enorm aan. Ook de titel maakt me erg nieuwsgierig naar het boek. Verder had ik een heel interessant artikel over gelezen op de website van inspirerend leven, dus ik wilde graag meer hierover lezen. 

Tijdens het lezen:

Het is veel informatie wat er in dit boek voor handen is. Soms is het best overweldigend. Daarnaast zijn het flinke lappen tekst en zijn er weinig alinea’s en bijna geen paragrafen aanwezig, waardoor het voor mijn ogen zware kost is. Maar het is wel enorm interessant. 

Conclusie:

Wat een enorm interessant boek is dit. Het is goed wetenschappelijk onderbouwd en het bevat vele voorbeelden en verhalen uit de praktijk van mensen die Gabor Maté behandeld heeft. Ook beschrijft hij enkele keren een persoonlijk inzicht. Het boek gaat in op vele verschillende soorten aandoeningen en ook veelal de verschillende coping mechanismen die hieraan ten grondslag liggen over hoe dat er met de emoties, gevoelens en ervaringen in het verleden wordt omgegaan. Soms kan dit best confronterend zijn. De samenhang met onze persoonlijkheidskenmerken, hoe we met emoties en met (chronische) stress omgaan leiden uiteindelijk tot lichamelijke klachten. Zeker als we er niet voor zorgen dat ons systeem in balans blijft. Aangeleerde disfunctionele gedragspatronen, die vaak al ontwikkeld zijn in de kindertijd, leiden vroeg of laat tot ziekten. 

De reguliere Westerse artsen leggen besteden helaas weinig of nauwelijks aandacht aan het gevoelsleven, coping stijl en persoonlijke geschiedenis van een patiënt en zijn enkel bezig met het bestrijden van de symptomen van de ziekten. Terwijl het aanknopingspunt daar niet ligt. 

Met het lezen van dit boek krijg je goede inzichten hoe dit precies werkt en hoe dat je hier zelf mee aan de slag kan gaan. Het zal ongetwijfeld je ogen openen. Wel is het een flinke hoeveelheid tekst en zeker door het ontbreken van de alinea’s en paragrafen las het boek niet altijd even makkelijk weg. Maar hoe dan ook, uiteindelijk is het boek een echte aanrader! 4 sterren

Categories Niet gecategoriseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *