Een bijna eindeloze afstand ~ Tahereh Mafi

Dit boek van Blossom books kijkt mij al een tijd lang aan. De kleuren op de cover springen in het oog waardoor het boek maar bleef lokken.

Specificaties

  • Nederlands (Engels)
  • Hardcover
  • Oktober 2018
  • 304 bladzijdes
  • Blossom books
  • EAN : 9789463491280
  • Young adult – rasisme / liefde

Beschrijving
“Het maakte niet uit dat ik accentloos Engels sprak. Het maakte niet uit dat ik mensen keer op keer vertelde dat ik hier geboren was, in Amerika, dat Engels mijn eerste taal was, dat mijn neven en nichten in Iran me ermee plaagden dat mijn Farsi middelmatig was en ik het bovendien met een Amerikaans accent uitsprak. Het maakte allemaal niets uit.”
Shirin is het zat om altijd maar aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Ze is niet meer verbaasd dat mensen vreselijk kunnen zijn, alleen maar vanwege haar afkomst, religie en de hijab die ze draagt. Ze is er klaar mee dat mensen haar niet zien om wie ze is, maar altijd direct een oordeel klaar hebben, en denken te weten wat ze denkt of voelt.
Het is 2002, een jaar na de aanslagen van elf september in New York, en het is een heftige en verwarrende tijd. Shirin sluit iedereen buiten, en verliest zichzelf in muziek en breakdance. Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee schijnbaar onverenigbare werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet weet of ze wel in staat is om hem af te breken.

Voor het lezen

Liefde is niet ingewikkeld, naja wat zeg ik nu?! Liefde is super ingewikkeld. Het is niet alleen voor elkaar gaan en elkaar liefhebben, maar het heeft ook super veel onderhoud nodig. Meer dan je auto! Je moet blijven communiceren, blijven aangeven wat je behoeftes zijn. Niet alleen behoeftes, maar ook de dingen waar je echt niet zonder mee kan! Genegenheid blijven geven en genieten van elkaar, maar ook je eigen levenskring onderhouden met je familie, vrienden en werk.

Soms is liefde nog moeilijker, zoals in het geval van Shirin. Ze is jong, moslim en mogen niet zomaar relaties hebben in de cultuur. Na de aanslagen is zelfs een vriendschap moeilijk, tot ze Ocean tegen het lijf loopt, wat dan?

‘ Je mag er wel boos over zijn,’ zei Jacobi op een toon die me verraste. Hij leek plotseling ontzettend serieus. ‘ Maar jij lijkt te denken dat iedereen afschuwelijk is.’

‘Probeer gewoon om gelukkig te zijn, ‘ zei Jocobi uiteindelijk tegen me. ‘ Jouw geluk is het enige wat doe klootzakken niet kunnen uitstaan.’

Tijdens het lezen

Het verhaal is sterk. Je voel mee met alle emoties die Shirin voelt. Je ziet wat zij ziet, voelt wat zij voelt. Het leven is zo oneerlijk…. Waarom?

Ik snap waarom ze in de overlevings modes zit. Hoe moet je anders dit allemaal door komen? Ik weet dat pesten super erg is, het beschadigd zoveel meer dan alleen jezelf. Het heeft invloed op je omgeving, je naasten, geliefden.

‘Hoi,’ zei hij. Alleen al door de klank van zijn stem voelde ik me verlamd. Overweldigd. Bijna alsof ik het liefst zou huilen.

‘Hoi,’ zei ik.

‘Ik weet niet….’ Hij keek weg, haalde het en hand door zijn haar. ‘Ik weet eigenlijk niet wat ik hier doe. Ik, eh….’ hij onderbrak zichzelf en staarde in de verte.

Ik hoorde hem zuchten. Hij hoefde het niet uit te leggen.

Conclusie

Wat een adembenemend boek. Tijdens het lezen kroop ik even extra tegen partner aan, want liefde mensen, is niet vanzelfsprekend! Het is ingewikkeld, maar wat als het ’taboe’ is net als veel meer in deze corrupte wereld?! Hoe kunnen mensen elkaar zo intens haten? Mensen weten mij keer op keer te verbazen! 🌟🌟🌟🌟🌟

Categories Niet gecategoriseerd

2 thoughts on “Een bijna eindeloze afstand ~ Tahereh Mafi

  1. Dit boek wil ik ook heel graag een keer lezen! De cover spreekt me aan en nu ik meer weet over het verhaal, weet ik zeker dat ik het moet lezen!

    1. Absoluut! Ik kan hem echt aanraden! Je weet niet wat je mist als je hem niet gelezen hebt en het is zoooo een belangrijk onderwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *