Een soort vonk – Elle McNicoll

Een kinderboek over een meisje met autisme. (Kinder)boeken die stigma’s en andere taboe’s aan bod laten komen, spreken me enorm aan. Ik ben absoluut voor meer acceptatie en openheid hierin! ~ KimSpecificaties:


Taal: Nederlands
Verschijningsdatum: december 2020
Aantal pagina’s: 192 pagina’s
Uitgeverij: Uitgeverij Lemniscaat b.v.
EAN: 9789047712664
Type boek: kinderboek vanaf 11 jaar

Beschrijving:


We volgen het leven van de elfjarige Addie. Addie is een meisje dat net als haar oudere zus gediagnostiseerd is met autisme. Tijdens de lessen op school komt de heksenjacht die vroeger in haar dorp heeft plaatsgevonden aan bod. Dit grijpt Addie zo enorm aan dat het haar hele leven beheerst en het haar niet meer los kan laten. Ze is van mening dat deze heksen een monument verdienen voor het leed dat ze is aangedaan. De mensen in het dorp zitten niet te wachten op een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Maar Addie kan deze gebeurtenis niet loslaten en het naast haar neerleggen. Ze voelt zich verwant met deze vrouwen, vrouwen die ook niet gezien werden en werden geaccepteerd omdat ze anders waren. Addie merkt dat anderen op haar neerkijken en haar in een hokje plaatsen vanwege haar autisme, omdat t niet “normaal” is in hun ogen. Hoe hard ze zichzelf ook probeert te maskeren. Door het onbegrip van haar autisme wordt ze op school gepest door haar nieuwe juffrouw en doet de rest van de klas met haar mee, totdat dit volledig uit de hand loopt.Voor het lezen:


De cover spreekt me aan en het onderwerp/thema van het boek ook. Ik ben erg benieuwd naar het boek. Ik heb al uit meerdere hoeken gehoord dat dit boek een aanrader is.


Tijdens het lezen:


Het boek is echt prachtig en ik moet het boek doorlezen. Ik kan het gewoon niet wegleggen. Het leest heerlijk weg en het blijft boeien.


Conclusie:


Het is een enorm toegankelijk en goed geschreven verhaal. Over dat je anders kan zijn, en vooral dat anders zijn helemaal niet erg is. Want hiermee vul je het leven met vonken.
Buiten het centrale onderwerp van de heksenjacht en autisme, zien we ook veel van de rest van Addie’s leven. Haar interesse in boeken, met name haaien, een beginnende vriendschap die opbloeit en haar familie. Hoe Addie functioneert in de rest van haar omgeving. Haar twee zussen, waarvan er een die ook gediagnostiseerd is met autisme zich door het leven van de universiteit worstelt en haar andere zus die alleen maar met vloggen bezig is.


Het hele boek volgt de verhaallijn vanuit het ik-perspectief vanuit Addie waardoor je een heldere omschrijving krijgt van haar gedachteproces en waardoor Addie ook enorm toegankelijk wordt.
Ik vind het een prachtig boek dat weer eens het stereotypen doorbreekt en ook eens anderen belicht. Ik heb echt van het begin tot het einde genoten van dit prachtige boek en ik heb t in 1 avond gelijk uitgelezen. Ik vind het een absolute must-read!

Aantal sterren: 4,5

Categories Niet gecategoriseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *