Gezonde grenzen – Nedra Glover Tawwab

Grenzen zijn lastig om aan te geven, maar oefenen baart kunst. Ik ben benieuwd naar welke dingen ik zal bijleren ~ Kim

Specificaties:

Taal: Nederlands

Verschijningsdatum: september 2021

Aantal pagina’s: 302 pagina’s

Uitgeverij: Harper Collins

ISBN: 9789402708134

Type boek: Persoonlijke ontwikkeling, sociologie

Beschrijving:

Bekende Instagram-psycholoog over mentale weerbaarheid: spreek je uit, zeg nee en ervaar de vrijheid om echt jezelf te zijn.

Gezonde grenzen. We weten allemaal dat we ze zouden moeten hebben. Hiermee bewaak je een evenwicht tussen werk en privé en zorg je dat je giftige personen op afstand houdt. Maar wat is een ‘gezonde grens’ eigenlijk? Hoe kan je je behoefte uiten? Nee zeggen? Assertief zijn zonder een ander te beledigen of ruzie te veroorzaken?

Nedra Glover Tawwab – relatiedeskundige en een van de meest invloedrijke therapeuten op Instagram – leert in dit boek eenvoudige maar krachtige manieren om gezonde grenzen te stellen in alle aspecten van het leven: op het werk, in je relatie of voor je kinderen. Haar technieken helpen je om je behoeften duidelijk en zonder verontschuldiging te benoemen en het basisprobleem achter afhankelijkheidsissues, angsten en burn-outs te ontrafelen.

Voor het lezen:

Ik zag de aankondiging van het boek op instagram bij @harpercollins langs komen en aangezien ik zelf enorm worstel met het bepalen en stellen van grenzen, heb ik gelijk het boek ge-pre-ordered. Ik ben echt enorm benieuwd naar de inzichten van Nedra. 

Tijdens het lezen:

Nedra weet alles heerlijk helder, duidelijk en gemakkelijk te verwoorden. Waardoor je op eenvoudige wijze inzicht krijgt over het ontstaan en in stand blijven van ongezonde grenzen. Ze stelt je vragen, handvaten en inzichten waardoor je inzicht krijgt over je eigen gestelde grenzen en hoe dat je deze kan veranderen.  

Conclusie:

‘Ongezonde grenzen zullen je overal achtervolgen.’
Het boek bestaat uit 2 delen. In het voorwoord vertelt de schrijfster al gelijk dat ze niet alleen uit het leven en verhalen van haar cliënten beschrijft, maar ook uit eigen ervaring spreekt. Ook zij moet nog altijd consequent werken aan haar assertiviteit en zelfdiscipline om gezonde grenzen in haar leven te behouden. Ze zegt dat je al doende leert en dat zolang je maar vol blijft houden het steeds gemakkelijker gaat worden om goed voor jezelf te zorgen. 

Het voor jezelf opkomen ervaar je zelf met gevoelens van ongemak en schuld. Maar Nedra laat ons inzien hoe belangrijk het is om gezonde grenzen te stellen. Niet alleen voor onszelf maar ook voor onze omgeving. Stel je geen grenzen dan zal je gevoelens van wrok, angst, depressie, prikkelbaarheid en frustratie ervaren. Door middel van grenzen bepaal je verwachtingen en behoeften, hierdoor worden relaties met anderen prettiger.

Nedra zegt dat er 3 soorten grenzen zijn; poreuze rigide en gezonde. Aan deze verschillende grenzen is verschillend gedrag gekoppeld en beschrijft ze wat dit inhoudt. Aan het einde van het boek is ook een zelftest, waarmee je kan zien in hoeverre je in een bepaalde categorie behoort. 

‘Assertiviteit wil zeggen je gevoelens openlijk overbrengen zonder anderen aan te vallen. Het houdt niet in dat je eisen stelt; nee het is een manier om af te dwingen’

Wanneer je begint met voor het eerst grenzen te stellen voor je omgeving, zal je ongetwijfeld een hoop weerstand gaan ervaren. Er zijn verschillende manieren hoe je omgeving hierop kan reageren. Nedra volgt hierop met duidelijke uitleg, voorbeelden en tips om met zo’n type reactie om te gaan. Dit is erg prettig, want hierdoor kan je jezelf voorbereiden wanneer begint met het stellen van gezonde grenzen. Nedra laat ons zien hoe we assertieve wijze voor onszelf op kunnen en mogen komen. 

In het 2de deel van het boek gaat het over het stellen van grenzen in specifieke deelgebieden zoals familie, liefdesrelaties, vriendschappen, werk en social media. Ieder hoofdstuk eindigt met sterke vragen van Nedra waarmee je goed voor jezelf in kaart kan brengen hoe je er voor staat en waar werk aan de winkel is. 

Het boek is ijzersterk, helder en praktisch. Ze durft de diepte in te gaan en ons wakker te schudden. Door haar ijzersterke uitleg, heldere praktijkvoorbeelden, oplossingen, handvaten en vragen ben je echt in staat om te gaan werken aan een leven waarin dat je gezonde grenzen bestaan.  

Aantal sterren: 5

Categories Niet gecategoriseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *