De rest van ons leven ~ Els Beerten

Ik zag dit boek laatst voorbij komen in een groep en was gelijk benieuwd. Toen de reservering binnen kwam ging ik ook gelijk lezen!

  • Nederlands
  • 301 bladzijdes
  • Uitgeverij Querido
  • Maart 2022
  • IBSN : 9789045127590
  • Roman

Beschrijving

Fredo Santoro migreert als kleine jongen van Italië naar Engeland. Daar groeit hij op in een warme Italiaanse gemeenschap van kappers en ijsverkopers, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Mussolini de kant van de Nazi’s kiest. Italianen worden in Engeland plots verdacht, en de regering geeft opdracht alle mannen te deporteren. Fredo verstopt zich en ontsnapt aan de razzia’s, maar zijn vader niet.
Fredo is verloren na de dood van zijn vader, en duikt onder op het Engelse platteland, waar hij verliefd wordt op Penny. Als Penny’s verloofde terugkomt van het front, moet Fredo opnieuw vertrekken. Hij belandt in het arme zuiden van Italië, waar hij schoorvoetend de ware liefde vindt en zich ontfermt over een jongen wiens ouders in België in de mijnen werken.
Een verhaal over groeien, met alles wat daarbij hoort: missen, zoeken, een thuis vinden.

Voor het lezen

Ik ben erg benieuwd naar dit verhaal. Het is vanuit het perspectief van een Italiaan geschreven die verhuisd is naar Engeland. Ik ken niet veel geschiedenis daar over dus ik ben benieuwd naar hoe hij de 1e wereldoorlog ervaren heeft.

Tijdens het lezen

Het verhaal is mooi geschreven. Je ziet de tijdlijn helder voor je. Je voelt de emoties en wanhoop dichtbij komen, maar ook de hoop die af en toe van zichzelf laat zien. Ik ben benieuwd naar meer in dit verhaal .

Conclusie

Je ziet Fredo van kleine man naar volwassen man gaan. Hij heeft enorm veel meegemaakt en weet niet goed wat hij in het leven privé moet. Hij heeft door de oorlogstijd en de dingen binnen zijn gezin veel gemist. Zelfs de liefde is een grote vraag voor hem , want door de oorlog is hij veel kwijtgeraakt.

Ik vind het verhaal van Vito ook leuk om te lezen. Het sluit mooi aan bij het verhaal van Fredo en de onzekerheid en geheimen eisen veel van hem. Ik ben benieuwd hoe het met hem zal aflopen.

Ik had meer van het einde verwacht. Het is een open einde en er zijn vele vragen. Hoe zal het hun vergaan? Hoe gaan ze dit aanpakken? Hoe groeien beide mannen uit. Het stopt te abrupt. Daarom geef ik het 3 sterren. De uitwerking had beter gekund kwa verhaallijn. Meer diepte, meer herinneringen en een meer toekomstbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *