Recensie Ik geef je de zon 》 Jandy Nelson

image

SPECIFICATIES

Auteur(s):Jandy Nelson
Uitgever:Blossom Books
Taal:Nederlands
Categorie: young adult

Samenvatting

Je nieuwe lievelings YA heb je nu gevonden. Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Voor het lezen

Het boek ligt voor je te schitteren op de tafel in de boekhandel. Ik kijk ernaar en ik zie de zon. De zon is prachtig net als de kaft van dit boek. Het is vrolijk en spontaan. De titel doet eer aan de kaft!

Ik twijfel al een tijdje om dit boek op te pakken, omdat veel mensen zeggen dat je er moeilijk in komt en moet gaan doorbijten, maar later zal je zien dat het het waard was!

Het boek schittert op de uitleentafel van de maand in de bibliotheek. Als ik hem zo zie liggen lukt het me niet om hem te laten liggen. Ik kijk om me heen en grijp het boek, loop naar de uitleentafel en scan het boek, niet reserveerd! Ik sla een zucht van opluchting.

Tijdens het lezen

Ik begin aan het boek, leer Noah kennen en vraag me af of hij een beetje homo is… Hij gedraagt en denkt “anders”. Ik vind de schrijfstyle en zijn manier van denken leuk. Noah is heel avontuurlijk en kan super goed tekenen. Ik krijg een heel goed beeld van zijn tekeningen en voel toch lichtelijk wat jaloezie voor zijn kunsten.

Jude, zijn tweelingszus is het tegenover gestelde van Noah.  Ze is roekeloos,  avontuurlijk en gaat op ontdekking in de wereld. Ze is vaak niet thuis en sport veel. Noah is wat rustiger en stiller. Jude gaat zichzelf ontdekken door middel van feesten, jongens en  sporten.

Conclusie

De schrijfstyle is makkelijk te lezen, alleen moet je wel door het begin heen komen. Er gebeurt niet heel veel en Noah is niet zo een durfal, dus je moet geduld hebben. De hoofdstukken zijn lang, echt lang. Ik lees vaak een hoofdstuk of 3 voor ik ga slapen en hier is een hoofdstuk soms wel 30 bladzijdes.

Het verhaal is mooi door de verschillende qoutes die gebruikt worden en het kunstzinnige tintje past er goed bij.

Het verhaal heeft op een begeven moment een hele andere draai, het word interessanter en je gaat sneller lezen. Ik zat zo erg in het verhaal dat ik het boek opzij heb moeten leggen, omdat ik niet wou weten hoe het afliep en dat het boek dan uit was! Ik heb heel erg genoten van dit boek!

Dit boek verdient de ☆☆☆☆☆ sterren! Ik ben door het boek heen gevolgen en heb zelfs een beetje liefdes verdriet gehad!

Qoutes! !!  ♡

“Ik hou van je” zeg ik, maar het klinkt al “hé”
“Zo ontzettend veel” zegt hij gerug, maar het klinkt als “Dude”

“Schilderen is een beroep van de blinde.”

“Om te schilderen moet je je ogen dichtdoen en zingen.”

Jandy nelson

image

Jandy Nelson is een Amerikaanse auteur van jonge volwassen fictie. Voorafgaand aan haar carrière als auteur, Nelson werkte 13 jaar als een literair agent. Ze heeft een BA van de Cornell University, evenals MFA in de poëzie en het schrijven voor kinderen van Brown University en Vermont College of Fine Arts .Nelson woont in San Francisco, Californië.

Categories Niet gecategoriseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *